Skip to content

Svetovni dan zdravja 2022 – “Naš planet, naše zdravje”

7. aprila praznujemo svetovni dan zdravja že od leta 1950. Svetovni dan je namenjen ozaveščanju javnosti. Vsako leto se izbere tema s področja zdravja, letošnja poteka pod geslom »Naš planet, naše zdravje«.

V času pandemije, onesnaženega planeta in vse pogostejših bolezni kot so rak, astma, bolezni srca in ožilja, je potrebno posvetiti posebno pozornost nujnim ukrepom potrebnim za ohranjanje zdravja ljudi in planeta ter spodbujanje družbe, da se osredotoča na dobro počutje prebivalstva, ob upoštevanju ekoloških omejitev.

Zdravstvena pismenost lahko pomembno prispeva k varovanju in krepitvi zdravja ljudi. Tako lahko svoje zdravje varujemo in krepimo z zdravim življenjskim slogom. Zdravo prehranjevanje, redna telesna dejavnost in skrb za duševno zdravje so ključni dejavniki varovanja in krepitve zdravja, ki prispevajo k večji kakovosti življenja in vzdržnosti zdravstvenih sistemov ter na splošno celotne družbe. Svoje zdravje pa lahko spremljamo tudi z udeležbo v preventivnih zdravstvenih aktivnostih in državnih presejalnih programih iz različnih področij varovanja zdravja.

Svetovni dan je tako namenjen, da se vprašamo:

  • Ali se ustrezno (zdravo) prehranjujem?
  • Ali skrbim za redno telesno aktivnost, za zadostno gibanje na svežem zraku?
  • Ali ustrezno skrbim za duševno zdravje?
  • Ali se udeležujem vseh obdobnih preventivnih pregledov pri izbranem zdravniku (zobozdravnik, ginekolog, urolog, programi ZORA, DORA, SVIT, …)?
  • Ali imam kakšno slabo navado, ki vpliva na zdravje, počutje (kajenje, prekomerno pitje alkohola, preveč sladkorja, predelane hrane na jedilniku, uživanje psihoaktivnih snovi,…)?
  • Ali imam ustrezen odnos do okolja, ali preprečujem onesnaževanje, ali skrbim, da bodo imele naslednje generacije enake pogoje za življenje na Zemlji, kot jih imamo mi?

Glede na odgovore pa si moramo še odgovoriti, kaj še lahko spremenimo v našem načinu življenja, da bomo še bolje varovali in krepili svoje zdravje.

Ne glede na svetovni dan zdravja bi morali vsak dan skrbeti za ohranjanje duševne in telesne moči. Preventivni ukrepi in upoštevanje priporočil za zdrav način življenja bi morali postati osnovni načeli vsakdana vsakega posameznika. Vsak ima namreč možnost, da izboljša ne samo svoje zdravje, ampak tudi odnos do okolja, do varovanja narave. Majhne spremembe pa lahko prinesejo velike rezultate.

Back To Top
Prepovedno kopiranje!